LOGO HALAL
-Logo halal hendaklah menepati spesifikasi yang telah ditetapkan.
-Logo halal hendaklah dicetak dengan terang pada setiap produk yang dikeluarkan dan dilabelkan pada setiap kotak/ bungkusan.
-Bagi premis makanan, logo halal hendaklah dipamerkan di premis berkenaan.
-Bagi hotel:
-logo/sijil halal hendaklah dipamerkan di bahagian dapur atau di seksyen halal di restoran yang disahkan halal sahaja. Tidak dibenarkan menampal logo/sijil halal di bahagian kaunter pembayaran dan sebagainya;
-tidak dibenarkan dicetak pada menu makanan/ minuman.
-Logo halal boleh digunakan bagi tujuan iklan dan hendaklah diletakkan pada tempat yang sesuai.
-Penggunaan logo hanya dibenarkan terhadap produk yang disahkan secara rasmi seperti yang tercatat di dalam sijil yang dikeluarkan oleh HDC/JAKIM/ JAIN/ MAIN.
-Pihak syarikat dibenarkan mencetak warna logo mengikut kesesuaian pembungkusan produk masing-masing selagi mana tidak mengubah spesifikasi logo asal yang dikeluarkan.